Kuidas reisida Iraanis

Iraan on riik, mida paljud kardavad. Ära sina karda! Tegemist on tõesõna maalapiga, mis paneb sind ahhetama oma ilu ja mitmekesisusega, maailma kõikse külalislahkemate inimeste ja ääretult põneva ajalooga. Iraan röövib südame, paneb nägema suurt pilti ja vastupidiselt tavalisele lääne meedia arvamusele on seal üldiselt turvaline reisida.

IMG_20180328_112443.jpg

Esimene söök Iraanis

Asukoht: Riik Lähis-Idas, piirneb Aserbaidžaani, Armeenia, Türgi, Iraagi, Türkmenistani, Afganistani ja Pakistaniga. Põhjas avaneb Iraan Kaspia merele, lõunas Pärsia lahele.

Rahvaarv: ca 81 miljonit

Pealinn: Teheran

Keel: Pärsia keel. Noored oskavad üldiselt ka mingil tasemel inglise keelt. Hätta sattudes päästab alati kehakeel, ja muidugi – naeratusega jõuab alati kaugele!

Inimesed: Väga, väga külalislahked, abivalmid, ääretult sõbralikud ja uudishimulikud.

Religioon: islam (ametlik)

dav

Hiina turistid varahommikul pildistamas kuulsas Shirazi mošees

Raha/hinnad: Rahaks on rial (IRR), 1 eur = ca 50 000 rial (aprill 2018). PS. Kuna riigi majanduslik olukord on hetkel ääretult heitlik, siis võib ka kurss üsna dramaatiliselt muutuda. Samuti tee kindlaks, et sul on riiki minnes kaasas piisavalt sularaha, turistidele on selle väljavõtmine tehtud põhimõtteliselt võimatuks.

Tegelikult on Iraanis kasutusel topeltsüsteem, mis vajab veidi harjumist. Ametlikult on rahaks küll rialid, kuid kohalikud kutsuvad neid enamasti “tomaniteks”, mis tähendab, et nad eemaldavad ühe nulli. Nt 10 000 riali on 1000 tomanit. Seega tee alati kindlaks, kas hinnad on poodides või restoranides kirjutatud rialites või tomanites!.

SIM-kaart: Kohaliku numbri saamine võib osutuda veidi keeruliseks, kuid pole võimatu. Lihtsaim on küsida kellegi kohaliku abi, kes saab kasutada enda passi, et sulle sim-kaart osta. Välismaist passi ei pruugi elektroonilised süsteemid lihtsalt aktsepteerida.

dav

Külalislahkusel pole Iraanis piire

Viisa: Eestlased vajavad Iraanis veetmiseks viisat, mille saab tavapäraselt taotleda 30 päevaks, võimalik on koha peal pikendada. Viisa peab olema passis enne riiki sisenemist, välja arvatud juhul, kui saabutakse lennujaama – sellisel juhul saab viisa taotleda koha peal. Suureks plussiks Iraani puhul on see, et kui viisa juba passis, võib riiki siseneda kolme kuu jooksul.

Lähim saatkond Eestile asub Helsingis. 

Riietus: Iraanis kehtivad riietumisele teatud reeglid, mida tuleb järgida, vastasel korral tuleb probleeme moraalipolitseiga.

Naine: Juuksed peavad olema kaetud. Kehakumerusi ei tohi rõhutada, samuti tuleks jälgida, et kantaks pikki varrukaid ja vähemalt tuunika pikkusega pluusi. Õlad peavad olema kaetud. Turistidele on reeglid pisut leebemad, kuid ei maksa liialt eksperimenteerida. PS. Juuksed peavad olema kaetud juba lennukist välja astudes! Ujuda tuleb samuti pikkades riietes, välja arvatud mõned privaatsed rannad lõuna-saartel.

Sisenedes mošee-kompleksidesse tuleb end lisaks kata chadoriga, voodilina meenutava ürbiga. Selle saad koha pealt tasuta kasutamiseks. Kas sa pead kandma hijabi ka siseruumides? Kui tegemist on avaliku kohaga, siis JAH, kui kodu, siis üldiselt ei.

Mees: Keelatud on lühikesed püksid.

dav

Chador!

Söök: Traditsiooniliselt süüakse palju (lamba)lihatoite, populaarseimad on šašlõkk/kebab. Lisaks suurepärased supid ja hautised riisiga, värske kala. Kohvikutest/restoranidest leiab lisaks kohalikele toitudele kõike (suuremates linnades), alates sushist kuni pitsadeni. Ole siiski valmis, et näiteks pitsa valmistatakse “iraani moodi” ehk tomatikastme asemel on lisakiht liha. Suuremates poodides leidub kõike, turult leiab hea hinnaga värsket kraami aastaringselt. Snäkkidena süüakse palju pähkleid, juuakse teed.

Kohvikus kohvi tellides ole valmis, et sellega võib kaua minna. Müstika, mida ma lahendada ei suutnudki 😀

dav

Tüüpiline hommikusöök Iraanis/Typical breakfast in Iran

Transport

Lennuk: Iraani saab tulla lennukiga kas Teherani või pisemate linnade kaudu. Lisaks saab Iraanis teha üsna taskupäraseid siselende näiteks lõunas asuvate saarte ja pealinna vahel.

(Shared) taxi: Suuremate linnade (ja piiripunktidesse) sõidavad n-ö jagatud taksod, mis on küll veidi kallimad bussist (maksad samuti istekoha eest), kuid üldiselt kiiremad.

Buss: Tavapäraseim liiklusvahend saamaks punktist A punkti B. Odav ja mugav, alati pakutakse bussis ka juua ja kerge snäkk. Võimalik on valida tavaliste ja n-ö VIP busside vahel – hinnavahe pole kuigi suur ja seega soovitan valida VIP bussi, kui tegemist on näiteks pika öise reisiga. Istmed on VIP bussis ääretult mugavad ka magamiseks.

Rong: Rongiliiklus eksisteerib samuti, kuid bussid käivad oluliselt tihedamini.

Majutus: Leiab nii väga, väga uhkeid hotelle, kui ka hosteleid, millest odavaimad on umbes 10 dollarit. Telkimine on enamikes kohtades lubatud. CouchSurfing töötab, kuid pole valitsuse poolt soositud.

dav

Kõrbes on vaikne

Loodus ja majandus: Iraanis on kõike alates merest lõpetades kõrbe ja mägedega, seega sõltub ka kliima väga palju asukohast. Iraanis on mõõdetud maailma üks kõrgeimaid temperatuure, 54 kraadi Celsiust, kuid mägedes võib seevastu olla väga külm (kõrgeim tipp ca 5600 m).

Nafta- ja gaasiriik.

Parim aeg reisimiseks on aprill -> juuni.

dav

Ajalooline maja

dav

Hormuze ehk vikerkaaresaar

dav

Persepolis

dav

Kõrbelinn Yazd öösel

 

Madlena ❤

2 Comments on “Kuidas reisida Iraanis

  1. Pingback: Kuidas algas minu teekond Iraani. Ausalt. |

  2. Pingback: Kui oled depressioonis, siis kaalu reisi Iraani. Uuri, miks. |

Share your amazing thoughts!

Discover more from Wandersell

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading