Üks ääretult romantiline reede õhtu/One utterly romantic Friday evening

dav

Käisin ükspäev tasuta balletti vaatamas, „Romeo ja Julia“. Ma võiks jutu siinkohal lõpetada ja jätta mulje, et tegemist oli meeletult uhke ja romantilise tükiga (sest nagunii olete juba kadedad, eks? :D), siis ma kavatsen kõik siiski ausalt ära rääkida.

One utterly romantic Friday evening… I went to see the ballet “Romeo and Juliet”. I could end the story here and leave you an impression that it was an extremely fancy and romantic piece (you are already feeling jealous right? :D) but okay, I will tell you the truth.

Lugu oli nii. Tegin parasjagu (Bishkeki) köögis kooki, kui korterikaaslane Alice tuli köhides ja ütles, et külmetus tapab ja tema ei suuda täna kuhugi minna, aga tal on üks pilet. Etenduse alguseni oli 30 minutit, aga mulle ei meeldi asju raisku lasta. Viskasin siis lusika käest ja kleidi selga, ütlesin saatuslikud sõnad „sööge kooki!“ (jah, ma sain ka tagasi tulles.. ee, natuke :D) ja jooksin välja, lootuses leida peatänavalt takso. Minu õnneks oli üks pargitud täpselt maja ette, juht ütles hinna, nagu tema tõld oleks kullast vormitud, aga suutsin veidi alla kaubelda. Loomulikult tahtis ta juba ooperimaja juurde jõudnuna kuulda kogu mu elulugu ja otsis võimalikult aeglaselt vahetusraha, aga ütlesin siis inglise keeles, et vabandust, ma tegelikult ikka ei oska ÜLDSE vene keelt. See töötas ja astusin majja viis minutit enne algust (okei, kogu asi hilines tegelikult nii umbes 20 minutit).

I was baking a cake in the (Bishkek) kitchen, when my flatmate Alice entered  the room coughing and saying that her cold is killing her (softly, lol). She said she has a ticket… but she is not able to go anywhere tonight. I checked the time, no wonder it was just 30 minutes until the ballet, but I do not like letting things go to waste. So I abandoned the pots and spoons, got dressed (it was easy, I only have one dress anyway :D) and told them to eat the cake (yes, I managed to get a piece when I returned… or rather some crumbs :D). Then I ran out to the main street in the hope of finding a taxi, lucky me – there was one waiting just in front of the house. The price I was given felt like I am going to get a lift with The Golden Carriage, at least I was able to bargain a bit. Of course after arriving to the Opera the driver was SO interested in hearing my life story, while trying to find the change as slowly as possible 😀 Apologizing in English that suddenly I REALLY can’t speak ANY Russian at all got me off the hook and I entered the Opera five minutes before the curtains went up (okay, the whole thing was also late for 20 minutes :D).

Bishkeki ooperi ja balleti maja/ Opera and Ballet House in Bishkek

Ilus, ilus, eriti iidsed puidust toolid, loožid, sambad. Potsatasin kiirelt oma kohale ja kuna algus hilines, siis jälgisin lihtsalt inimesi (haha, kujutan ette, kuidas ma vanana olengi üks neist mutikestest akna peal, kes kõike teab, sest nii huvitav on noh :D). Eriti lahe oli näha kohalike litrikeste ja kõpskingakeste vahel minusuguseid rändureid, kes näevad välja, nagu nad oleks järjekordsele matkale tulnud (okei, mul on siiski üks kleit).

Very nice! Antique chairs, private boxes, columns. I quickly found my seat and as the start was delayed I just spent my time observing others (haha, I can imagine that one day I will be one of those “know-it-all” old ladies, because everyone else’s business is just SO interesting :D). Especially attention worthy between all the glammed up locals were travellers similar to me who looked like they just have come for another hike.      

dav
Ooperimaja seestpoolt/Opera House with wooden chairs and red curtains

Rahvas kogunes vaikselt, seejärel kostus särinat ning saal läks aeglaselt pimedaks. Punased kardinad avanesid ning tundus, et terve avatantsu saatel läks kohalikul publikul aega, et aru saada, et jah, päriselt ongi etendus nüüd alanud (ilmselgelt muusika ja laval toimuv pole piisav märk :D). Minu kõrval olev mammi ketras telefonis oma lapselaste pilte, sõbrannad kõrval kohusetundlikult „aww“, „uih“ ja „oh, mis pontšik!“ kommenteerides. Neiu selja taga võttis telefoni vastu: „vabandust, ma ei saa praegu rääkida, aga kuidas sul eile see õhtusöök läks?!“. Ma hoidsin natuke aega peast kinni, aga kui lava peal asjad romantilisemaks läksid, tärkas ka ülejäänutes rohkem huvi.

People were gathering and lights were getting dimmer. Red curtains opened and it seemed that during the whole first dance act people had trouble to acknowledge that the show had started… I guess loud music and dancers on the stage were not enough to put all the pieces together 😀 Lady next to me was scrolling through the pictures of her grandchildren while her friends tried to act interested: “aww”, “woah”, “uuh”, “such a fatty cutiepie”… Girl behind me answeing her phone: “Sorry, I can’t talk at the moment, but how was the dinner last night?”. I was just puzzled, but after the romance was turned on a bit on the stage it captured also the attention of proud grandmothers and chatty girls.

dav
Laemaaling/Ceiling painting

Tükk ise oli nagu „Romeo ja Julia“ ikka, ainult et… Kõrgõzstani moodi. Mulle jäid peamiselt meelde kolm asja:

  1. Teate seda romantilist hetke, kui Julia seisab rõdul ja Romeo avaldab rõdu all armastust? Noh, lava keskel seisis tavaliselt dekoratsioonina ühe Kreeka jumalanna valge kuju. Nüüd oli see stseenivahetusel ununenud lava taha. Niisiis, muusika mängis tasa-tasa, Romeo avaldas muudkui armastust ja keegi lavatööline üritas, ise kuju taha varjudes, seda vaikselt tagaplaanile püsti sättida. Kuju kõikus ja kõikus ja ei tahtnud kuidagi püsida – ja siis oli see hetk, kus kogu saal hingas ühes rütmis ja elas kaasa, ei, mitte Romeole, vaid sellele neetud kujule, mis juba nagu seisis püsti. Me peaaegu kuulsime selle lavatöölise palveid, kui ta käed aeglaselt eemaldas ja vaikselt taganes, ise õnnelik, et tööga hakkama sai. Siis prantsatas kuju loomulikult pikali ja rahvas möirgas naerda, ja ma pean tõdema, et see tõesti oli naljakas.
  2. Need siirad emotsioonid, mis baleriinide nägudelt peegeldusid! Ahh, ma konkreetselt sulasin. Ja see, kuidas nad high-fivesid (omavahel plaksu lõid, kes ei tea), kui mingi eriti äge tants sai tehtud! Kogu see õhkkond, mille peamiselt verinoored tantsijad lõid (muide, neil olid terve aja seljas mitte need liibuvad baleriinirõivad, vaid a’la kleidid ja viigipüksid – kuidas nad nendega said balletti tantsida, ma siiani ei tea).
  3. Ühe stseenivahetuse ajal tehti saal lihtsalt põmdi! pimedaks ja siis me lihtsalt istusime seal üle viie minuti. Niisama.

Ballet piece itself was still the classical love story, but with the Kyrgyz touch. I mainly remember 3 things:

  1. You know that romantic scene where Juliet is standing on the balcony and Romeo is expressing his everlasting love towards her? Well, in the middle of the stage there was a decoration of a white statue of a Greek goddess. Now, during the change of the scene, it was forgotten behind the stage. So, music was playing quietly and Romeo was still expressing his love for Juliet… until some worker tried to set up the white Greek goddess again, hoping not to be seen, but oh well :D. At some point the whole audience was breathing in one rythym to show support, not for Romeo, but for the worker who had managed to get the Greek goddess almost to stand. It was like we were able to hear the prayers of the worker on the stage on his crusade. Finally he removed his hands from the statue, started backing off the stage slowly, seemingly happy that he managed to reach his goal, THEN of course the whole thing fell down and audience just bursted out laughing. I can’t really blame them, it really was amusing.
  2. These sincere emotions on the faces of the ballerinas… Ahh, I was just melting. And how they high-fived when a great dance was completed! All this environment the young ballerinas were able to create, was just heart-warming. And by the way, they were not dancing in these classical tight ballerina outfits, but they were wearing dresses and vintage trousers – I don’t have a clue how it was possible to dance in those!
  3. During one scene change everything went dark, for 5 minutes… and we just waited, waited and waited, completely in the dark.

Ma väga soovitan, kes Bishkekist kunagi läbi peaks astuma, siis minge ikka mingit etendust vaatama. Elamus, elamus loeb. Sellist vahvat õhkkonda on raske mujalt leida.

I really do recommend to visit a ballet or a play in Bishkek if you happen to be around. Experiences and emotions matter and it is not so easy to find this kind of personal feeling somewhere else.

 

Madlena ❤

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s