Wanderselliga teatrisse! To the theater with Wandersell!

Niisiis, teatrisse. Bishkekis on kaks “teatrit”. Ooperimaja ja filharmoonia, mõlemas mängitakse üksjagu tükke, kuigi kaugeltki mitte iga päev. Selleks et teada saada, mida ja millal mängitakse, tuleb minna kas veebilehele www.ticket.kg [ei pruugi töötada] või koha peale [ei pruugi olla avatud]. Kohalemineku eelis on siiski see, et maja küljest leiab suured postrid, mis aegsasti etenduse välja kuulutavad.

So, it’s time for theatre. There are two “theatres” in Bishkek. The Opera House and the Philharmonic hall. Both host several plays, but of course not every day. In order to find out what is in their repertoire you can check www.ticket.kg [might not work] or actually go to the “theatres” [might not be opened]. Still, going all the way to the opera or philharmonic buildings is a good idea because outside there are big posters with all the information you need to know about the plays.

dav

Selle halli hoone (filharmoonia) ees koitiski mulle, et 26.novembril näeb siin balletti “Karmeni süit”. Ballett on selles mõttes hea, et kui võõrast keelt ei jaga, siis tantsust saab tõenäoliselt ikka aru. Plakat oli täis kõlavaid nimesid, kui kellelegi näiteks ütleb midagi Igor Kolb [Venemaa Mariinsky teater]. Mulle ei öelnud, aga jäin uskuma uhkeid pealkirju ning otsustasin selle õhtu kultuuri heaks broneerida.

In front of this grey building (Philharmonic Hall) I decided that I want to attend the ballet called “Carmen Suite”. Ballet is a good option when you don’t understand the local language – you still have a strong chance understanding the language of dance. The poster was full of [probably] famous names, maybe someone has heard about Igor Kolb [Russian Mariinsky Theater]. I knew nothing, so I just simply decided that those fancy names are worth to see.

dav

Hoone uksed avati üsna vahetult enne etenduse algust, mis tähendas seda, et külastajad oma uhketes kostüümides pidid veidi aega väljas külmetama. Mõned neist üritasid aega parajaks tehes oma lisaks ostetud pileteid turistidele maha ärida. Kui üldiselt pole Bishkekis vaja pileteid ette osta, sest kohti jagub, siis seekord oli saal peaaegu täiesti täis [ilmselt Igor Kolb võlus ka teisi]. Kuna ostsin pileti üsna viimasel hetkel, siis 1700 somi asemel maksin 1000 [Kolb üksi teab, miks] ning selle eest sai istuda üsna ees, täpsemalt kuuendas reas. Üldjuhul algavad piletite hinnad 450st somist.

They opened the Philharmonic Hall just a little bit before the play started so most of the people had to wait outside in their elegant outfits. Some of them tried to make the most of their time and sell their extra tickets to the blonde tourists. Usually [yes, yes, but not this time] in Bishkek you don’t need to buy the ticket in advance because there are always plenty of free seats. This time – probably because of charming Igor Kolb – the hall was almost full. I was lucky to buy my ticket in the last minute so I got a discount [only Kolb knows why] and had to pay 1000 soms instead of 1700. For that I got a pretty good seat in the 6th row. Usually the prices start from 450 soms.

davdav

Hoone ise on seestpoolt kõike muud kui kurb ja hall. Võiks lausa öelda, et uhke värk! Punane vaip ja lühtrid. Saaliuksel tervitasid külastajaid noored baleriinid ning et pingeid kruttida, siis hilines etendus tubli 15 minutit. Seevastu vaheaeg kestis vaevalt kümme minutit ning selle lõpetas igati ontlikku koolikella meenutav korduv tirin saalis. Teises vaatuses näitasid oma oskusi ka kohalikud noored baleriinid, kellele etenduse lõppedes emmed lavale lilli saatsid. Vaheajal jõudsin läbi hüpata ka teatri WC-st, mis vastu igasuguseid ootusi osutus ääretult külmaks ja kõledaks kohaks. Põgenesin tagasi sooja saali, sest teatrikohvikut vähemalt selles majas ei tunta.

If you go inside to the Philharmonic Hall – voila – it’s everything else than sad and gray. Red carpet and chandeliers and young ballerinas greeting the guests – fancy! The promotion text for the play stated that “The Kyrgyz viewer will be able to attend the ballet performance “Carmen Suite” on November 26 and fully appreciate all its beauty and magnificence of the production.” In order to add to the magnificence and raise the excitement even more the play was 15 minutes late. On the other hand the break between two acts was only 10 minutes long and it ended with a typical school bell ring. In the second act there were also young Kyrgyz ballerinas, whose proud moms sent them big flower bouquets onto the stage after the performance.

davdavdav

“Karmen” esitatuna Venemaa priimabaleriinide poolt oli midagi võrratut ning maja kindlasti vaatamist väärt. Õhkkond seal on mõnus, ma luban!

The ballet “Carmen” performed by Russian ballet dancers is something superb and the Philharmonic Hall was worth to see. The vibe there is unique, I promise!

 

Madlena

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s