Miks Kõrgõzstan, Madlena?

See küsimus on omasuguste seas populaarne ja meeldib kõigile. Õnneks on sellele väga lihtne vastata – sest ma tundsin, et see on koht, kus ma tahan olla.

Ja teine vastus – sest ma olin liiga laisk, et taotleda viisat Mongooliasse, seega ma otsustasin, et ah, üks Kesk-Aasia kõik. Mis ilmselgelt on väga suur vale. Umbes nagu Eesti oleks sama nagu Itaalia. Mis isegi poleks võib-olla probleem eestlastele, aga nii palju kui ma itaallasi tean, siis ananass ühe teatud asja peal…

Nimetu

Läbi Hispaania mägiküla, Porto ja Istanbuli linna nimega Bishkek. Vahemaandumistest veidi hiljem (aga see oli päriselt üks soodsamaid viise siia jõudmiseks, heh), aga nagu näha, siis ei olegi väga kaugel. Jala tulles võtaks 901 tundi, nagu teatab Google Maps. Ajalises mõttes – kui eestlased söövad hommikuputru, siis mina söön lõunat ehk liidame neli tundi.

dav

Esimene professionaalne pilt, mille tegin taksost teel lennujaamast linna oma hostelisse, kella 5 ajal hommikul. Kui lennuk maandus, võis olla kindel, et linnas pole elektrit, sest mitte midagi polnud näha. Sadas laia lund nagu muinasjutus, mis lõppes sellega, et printsess jõudis ilusti oma hosteli-lossi, kuid pidi võitlema hulga taksojuhtidega, enne kui hosteli poolt saadetud prints ta oma tõlda korjas. Muide, ülejärgmisel päeval oli õues +17C.

24323681_1540882345992432_442339741_o (1)

Photo: Hassan Wali

“Ja niimoodi üksi lähedki, eee, Kõrgõzstani, jah?” – Ei, mul on mu Wandersell. Keda pole siiani suutnud peatada ükski toll ja kes tihti elab rohkem läbi kui mina. Näiteks päästis ta mu kaamera ja arvuti vesisest surmast, kui mu pudel teel Hispaaniasse lekkima hakkas ning Wandersell vapralt kogu vedeliku enda sisse imas. Või kui Mehhiko seljakotirändur mu junsu Portos ära röövis.

dav

Foto on illustratiivne ja selle päritolu on tegelikult Türgi. Made in Turkey.

Eesti kodanikud saavad Kõrgõzstani reisida ja siin viisavabalt viibida kuni 60 päeva. Ehk siis mul on veel maksimaalselt 6 nädalat jäänud, siis peaksin ületama näiteks Kasahstani piiri, mis on Bishkekist vaid poole tunni marshutka-sõidu kaugusel, või taotlema viisa.

Ma ei tahtnud seda algselt siia kirjutada, aga nende riigihümn on “Ak möngülüü aska”, mis lihtsalt kõlab armsalt.

Ametlikuks keeleks on vene keel, riigikeeleks kirgiisi keel – see tähendab, et linnapildis kuuleb enamasti vene keelt. Ja rahvast on neil kuue Eesti riigi jagu.

Raha kutsutakse siin sommiks (KGS), ja üks euro on umbes 83 sommi. 83 sommi eest saab kaheksa korda sõita linnasisese marshutkaga, osta kilo viinamarju või kaheksa kimpu tilli.

dav

Järgmistes osades:

Kuhu peab minema puhaste kingadega?

PS. Töötan Bishkekis vabatahtlikuna, aga sellest edaspidi.

Madlena

 

 

 

 

 

 

 

Share your amazing thoughts!

%d