Miks Kõrgõzstan, Madlena? Why Kyrgyzstan, Madlena?

See küsimus on omasuguste seas populaarne ja meeldib kõigile. Õnneks on sellele väga lihtne vastata – sest ma tundsin, et see on koht, kus ma tahan olla.

Ja teine vastus – sest ma olin liiga laisk, et taotleda viisat Mongooliasse, seega ma otsustasin, et ah, üks Kesk-Aasia kõik. Mis ilmselgelt on väga suur vale. Umbes nagu Eesti oleks sama nagu Itaalia. Mis isegi poleks võib-olla probleem eestlastele, aga nii palju kui ma itaallasi tean, siis ananass ühe teatud asja peal…

This question is a really popular guy, everyone loves it. Luckily it’s also easy to answer. Kyrgyzstan just felt like a right place to be.

And another answer – I have to confess that I was too lazy to apply for a visa to Mongolia. So I decided, huh, it’s all the same. Central Asia. Which is a big lie. Like to say that Estonia is like Italy. Which might not be a problem for Estonians, but for Italians since we love to add pineapple to… Yeah, let it be.

Nimetu

Läbi Hispaania mägiküla, Porto ja Istanbuli linna nimega Bishkek. Vahemaandumistest veidi hiljem (aga see oli päriselt üks soodsamaid viise siia jõudmiseks, heh), aga nagu näha, siis ei olegi väga kaugel. Jala tulles võtaks 901 tundi, nagu teatab Google Maps. Ajalises mõttes – kui eestlased söövad hommikuputru, siis mina söön lõunat ehk liidame neli tundi.

Through Spanish lovely mountain village, Porto and Istanbul and here I am. It’s snowing in my lovely Bishkek. By walking on the famous road between Estonia and Kyrgyzstan it would take just 901 hours. But keep in mind a different time zone not to miss the breakfast here. 

dav

Esimene professionaalne pilt, mille tegin taksost teel lennujaamast linna oma hostelisse, kella 5 ajal hommikul. Kui lennuk maandus, võis olla kindel, et linnas pole elektrit, sest mitte midagi polnud näha. Sadas laia lund nagu muinasjutus, mis lõppes sellega, et printsess jõudis ilusti oma hosteli-lossi, kuid pidi võitlema hulga taksojuhtidega, enne kui hosteli poolt saadetud prints ta oma tõlda korjas. Muide, ülejärgmisel päeval oli õues +17C.

The first professional photo I took on my way from the airport to the city, around 5am. When the plane was about to land I was sure there’s no electricity in Bishkek as it was totally dark. It was snowing like in a fairytale and soon the princess had to fight with all the taxi-drivers until the prince (sent by the hostel) picked her up to his chariot.

24323681_1540882345992432_442339741_o (1)
Photo: Hassan Wali

“Ja niimoodi üksi lähedki, eee, Kõrgõzstani, jah?” – Ei, mul on mu Wandersell. Keda pole siiani suutnud peatada ükski toll ja kes tihti elab rohkem läbi kui mina. Näiteks päästis ta mu kaamera ja arvuti vesisest surmast, kui mu pudel teel Hispaaniasse lekkima hakkas ning Wandersell vapralt kogu vedeliku enda sisse imas. Või kui Mehhiko seljakotirändur mu junsu Portos ära röövis.

“Are you travelling alone? Really?” – No, I have my little buddy Wandersell, who often have more adventures than I do. He saved my camera and computer from the wet death when my water bottle started to leak in my bag. Brave little guy absorbed all the liquid. Also, he got stolen by Mexican backpacker in Porto but hey, he made his way back!

dav

Foto on illustratiivne ja selle päritolu on tegelikult Türgi. Made in Turkey.

Eesti kodanikud saavad Kõrgõzstani reisida ja siin viisavabalt viibida kuni 60 päeva. Ehk siis mul on veel maksimaalselt 6 nädalat jäänud, siis peaksin ületama näiteks Kasahstani piiri, mis on Bishkekist vaid poole tunni marshutka-sõidu kaugusel, või taotlema viisa.

Ma ei tahtnud seda algselt siia kirjutada, aga nende riigihümn on “Ak möngülüü aska”, mis lihtsalt kõlab armsalt.

Ametlikuks keeleks on vene keel, riigikeeleks kirgiisi keel – see tähendab, et linnapildis kuuleb enamasti vene keelt. Ja rahvast on neil kuue Eesti riigi jagu.

Raha kutsutakse siin sommiks (KGS), ja üks euro on umbes 83 sommi. 83 sommi eest saab kaheksa korda sõita linnasisese marshutkaga, osta kilo viinamarju või kaheksa kimpu tilli.

Estonians can stay in Kyrgyzstan without visa up to 60 days (I think it’s the same to all Schengen countries). So that means I still have 6 weeks, after that I have to cross the border to Kazakhstan which is just 30 minutes drive from Bishkek, or apply for the visa.

National language is Kyrgyz, official is Russian – in the city you can mostly hear Russian. Kyrgyz population is almost 6 times bigger than Estonian (1.3 million x6).

As it comes to money: 1 euro = around 83 som (KGS). With 83 soms you can take marshutka 8 times in Bishkek, buy one kilogram of grapes or eight bunches of dill.

dav

Järgmistes osades /Stay tuned for:

Kuhu peab minema puhaste kingadega?/Where do I need to go with clean shoes?

PS. Töötan Bishkekis vabatahtlikuna, aga sellest edaspidi./I work as a volunteer in Bishkek, gonna talk about that soon.

 

Madlena

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s